Alla företag på alla marknader har många konkurrenter och konkurrensen blir hela tiden större vilket till en stor del beror på internationaliseringen. Det finns också många företag som redan från början vill bli globala och deras strategi syftar till det. När det gäller globala marknader och internationell marknadsföring måste man ändå komma ihåg att det inte alltid är så lätt utan många saker måste tas i hänsyn.
I Carl-Axel Engdahls bok Internationell Marknadsföring - i ett globalt perspektiv behandlar man globala marknader ex. prissättning av produkter, rättsskydd, olika faktorer som påverkar marknaderna och att utforma en passande marknadsföringsmix. Jag tyckte att det var speciellt intressant att läsa om hur kommunikationen skiljer sig på internationell och nationel nivå samt också att vilka saker ska beaktas när man planerar marknadsföringsmixen.
Man ska tänka på kulturen, vanorna, religionen och aktuella situationen på den nya marknaden som man vill nå. Man måst också ha kunskap och erfarenhet av områdens kunskapsnivå, språk och ekonomi. Saker som det lönar sig att lägga märke till är budskapet, avsändaren, varumärket, valet av media och budkskapets kreatva utformning (dvs. text och bild) och att de samverkar med varandra och fungerar bra ihop. För att få budskapet fram räcker det inte att man har språkkunskaper utan man måste känna till såväl språkbruket och -nyanser som modetermer och fraser för det aktuella målgruppen. Om språket är barnsligt, ålderdomligt, vulgär eller på annat sätt opassande ger det en fel bild av företaget och har inte den önskade effekten.
Jag tycker att det var ganska intressant att veta att på vissa marknader lönar det sig att istället för att syfta budskapet till konsumenter så syfta det till politiker, fackliga företrädare etc. för att nå det man vill på marknaden. En annan sak var att i vissa undantagsfall kan ett företag hålla sin reklambudskap densamma oberoende av marknaden. Sådana företag är t.ex. Cocacola och Volvo vars reklambudskap (törst och säkerhet) rör alla oberoende av marknaden. Men i regel lönar det sig att anpassa sin kommunikation enligt marknaden och målgruppen även om det skulle medföra större kostnader. På det sättet får man största möjliga nyttan av marknaden och kommunikationen lyckas.
IKEA: USA
IKEA: Norge
IKEA: Portugal
-Pihla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti